Van Marken Dag

From August 25, 2024 11:00 until August 25, 2024 17:00
Posted by Marcel
Hits: 91

Museum Van Marken organiseert op zondag 25 augustus 2024 van 11.00 uur tot 17.00 uur alweer de vierde Van Marken Dag in het Agnetapark in Delft.

Op deze manier vraagt Museum Van Marken aandacht voor de betekenis die Jacques en Agneta van Marken hebben gehad voor de industrie in Delft en voor het verbeteren van de sociale arbeidsomstandigheden. Op zijn verjaardag organiseerde Jacques van Marken jaarlijks “een Gemeenschapsdag”, die volgens de overlevering wel 10.000 bezoekers trok.

Museum Van Marken organiseert, met deze Gemeenschapsdag in gedachten, nu jaarlijks de Van Marken Dag. De dag bestaat uit voordrachten, rondleidingen en informatie. Maar ook uit muziek, sport en spel. De verhalenvertellers van “Delft vertelt” verzorgen bijvoorbeeld bijdragen over de geschiedenis van de Van Markens en leggen een link naar hun betekenis voor het heden. Verschillende organisaties en verenigingen zijn aanwezig met een kraam, geven demonstraties of bieden workshops aan. De dag wordt dit jaar afgesloten door de Delftse vrouwenband WHY NOT! (zie foto onderaan dit artikel)

In 2024 willen wij in plaats van Jacques nu eens alle aandacht laten uitgaan naar Agneta. Zij speelde een belangrijke rol met name binnen het sociaal ondernemerschap en de verbetering van de woon- en leef omstandigheden van de werknemers. Afgelopen jaar werd in het Delft Gemeentearchief een groot fotoalbum ontdekt dat aan Agneta toebehoorde. Door middel van presentaties en uitvergrote foto’s laten we bezoekers meekijken in dit album.

Het verhaal van de Van Marken als sociaal ondernemers is ons inziens een inspiratiebron voor alle volgende generaties. In de promotievideo, die in 2021 met hulp van het Prins Bernhard Cultuurfonds is gemaakt, maken onze voorzitter en een viertal zeer betrokken Nederlanders duidelijk waarom Jacques en Agneta van Marken een podium moeten krijgen.

Het programma voor de Van Marken Dag in 2024 is nog in voorbereiding.